Noteringar från Bowmoreprovningen 2006-04-01
Trots dagens datum var det inget aprilskämt. Säkerligen var det dock några som började undra vad som var på gång. Grinden till vår normala lokal i källaren var stängd. Och när man kom till dagens provningslokal, så fick man inte komma in. Vår provningsledare, Iain McCallum från Bowmore, anlände sent till Borlänge med underläggen. Så en svettig styrelse försökte så fort som möjligt få ut alla underlägg samt en Bowmorepenna till alla väntande deltagare. Lite extra arbetsamt eftersom det var deltagarrekord för SMAD; 103 provande + provningsledare. Dessutom hade vi för första gången två tolkar som tolkade till teckenspråk. Dessa två tjejer gjorde ett jättejobb då de dessutom samtidigt översatte från engelska till svenska. Anledningen till att de var två – de byttes av hela tiden för att klara av detta.
10 minuter försenad kunde sedan provningen starta.
Iain McCallum höll ett engagerande föredrag om Bowmore, regioner, tillverkning
m.m. han gjorde också lite reklam för de övriga två destillerierna i koncernen,
Auchentoshan och Glen Garioch. Han bjöd också verkligen på sig själv med olika
anekdoter från det verkliga whiskylivet. Bl.a. så framgick det klart att han i
anslutning till sitt kontor hade en fantastisk mängd whiskyflaskor. Säkerligen
värt ett besök! En provningsledare som var intressant att lyssna till för såväl
den som inte har varit med på så många provningar som den rutinerade
whiskyräven. Några noteringar som jag personligen gjorde:
·
Beroende på ålder så har man lite olika whiskysmak. Den unga
generationen vill ha yngre och fräschare whisky, medan de lite äldre har en
förkärlek för äldre och fyllig whisky.
·
Bowmore har idag en helt annan strategi än i slutet av 1990-talet. Var
då mycket inriktad på mycket billig whisky till Sydamerika. I samband med
ekonomisk kris där i slutet av 1990-talet så sjönk försäljningen kraftigt.
Beslutades då att inriktningen skall vara kvalitetswhisky och med en
koncentration på single malt. Här hade man ju också ett bra utgångsläge med
tanke på det goda rykte som Bowmore åtnjöt/åtnjuter.
·
Första gången jag tydligt hörde och fick klart för mig att man blandar
whisky för att passa vissa smakprofiler/marknader. Bl.a. nämndes en
Bowmoreblandning som gjordes speciellt för Taiwan. Enigma är också en dylik
skräddarsydd produkt för Duty Free-marknaden.
Efter föreläsningen följde provning av 6 olika
Bowmore. Gick något för snabbt tyckte jag personligen och hann därför inte
analysera varje whisky så mycket som jag önskat. Men där fanns några riktiga
godingar!! Vilket det verkade som många tyckte.
Whisky
vi provade, antalet röster som kvällens bästa whisky samt pris.
·
Bowmore 12Y 0 röster 399: -
·
Bowmore Enigma 12Y 6 röster 375: - (100 cl)
·
Bowmore 16Y, cask strength 11 röster 650:-
·
Bowmore 17Y 33
röster 575: -
·
Bowmore 25Y 49
röster 1299: -
·
Bowmore 30Y 4 röster 3000:
-
Eftersmak Medellång med vissa röktoner och
chokladtoner
Färg Ljus bärnsten
Doft Svaga röktoner
Smak Sötma, nötig, oljig, röktoner
Eftersmak Medellång med fattoner
Bowmore 16Y cask strength, 51,8% (100%
bourbonfat)
Färg: Guldfärgad
Doft Röktoner, vanilj
Smak Rökighet, vanilj
Eftersmak medellång-lång med kryddiga fattoner,
chokladtoner
Färg Ljus bärnsten
Doft Fruktighet, kryddig
Smak Kryddtoner, rökighet, vanilj?, torr
Eftersmak medellång med vanilj och vissa röktoner,
chokladtoner
Doft Fruktig, fikontoner
Smak Medelfylig-fyllig, nötig, fattoner,
aning sötma
Eftersmak Lång med fattoner och röktoner
Färg Bärnsten
Doft Sötmatoner, röktoner, fat
Smak Medelfyllig, fattoner, fruktig, fikon
Eftersmak Lång med fattoner
2006-04-03
Bernt
Sjödin /Per Eriksson