Noteringar från Bowmoreprovningen 2006-04-01

 

Trots dagens datum var det inget aprilskämt. Säkerligen var det dock några som började undra vad som var på gång. Grinden till vår normala lokal i källaren var stängd. Och när man kom till dagens provningslokal, så fick man inte komma in. Vår provningsledare, Iain McCallum från Bowmore, anlände sent till Borlänge med underläggen. Så en svettig styrelse försökte så fort som möjligt få ut alla underlägg samt en Bowmorepenna till alla väntande deltagare. Lite extra arbetsamt eftersom det var deltagarrekord för SMAD; 103 provande + provningsledare. Dessutom hade vi för första gången två tolkar som tolkade till teckenspråk. Dessa två tjejer gjorde ett jättejobb då de dessutom samtidigt översatte från engelska till svenska. Anledningen till att de var två – de byttes av hela tiden för att klara av detta.

 

10 minuter försenad kunde sedan provningen starta. Iain McCallum höll ett engagerande föredrag om Bowmore, regioner, tillverkning m.m. han gjorde också lite reklam för de övriga två destillerierna i koncernen, Auchentoshan och Glen Garioch. Han bjöd också verkligen på sig själv med olika anekdoter från det verkliga whiskylivet. Bl.a. så framgick det klart att han i anslutning till sitt kontor hade en fantastisk mängd whiskyflaskor. Säkerligen värt ett besök! En provningsledare som var intressant att lyssna till för såväl den som inte har varit med på så många provningar som den rutinerade whiskyräven. Några noteringar som jag personligen gjorde:

·        Beroende på ålder så har man lite olika whiskysmak. Den unga generationen vill ha yngre och fräschare whisky, medan de lite äldre har en förkärlek för äldre och fyllig whisky.

·        Bowmore har idag en helt annan strategi än i slutet av 1990-talet. Var då mycket inriktad på mycket billig whisky till Sydamerika. I samband med ekonomisk kris där i slutet av 1990-talet så sjönk försäljningen kraftigt. Beslutades då att inriktningen skall vara kvalitetswhisky och med en koncentration på single malt. Här hade man ju också ett bra utgångsläge med tanke på det goda rykte som Bowmore åtnjöt/åtnjuter.

·        Första gången jag tydligt hörde och fick klart för mig att man blandar whisky för att passa vissa smakprofiler/marknader. Bl.a. nämndes en Bowmoreblandning som gjordes speciellt för Taiwan. Enigma är också en dylik skräddarsydd produkt för Duty Free-marknaden.

 

Efter föreläsningen följde provning av 6 olika Bowmore. Gick något för snabbt tyckte jag personligen och hann därför inte analysera varje whisky så mycket som jag önskat. Men där fanns några riktiga godingar!! Vilket det verkade som många tyckte.

 

 

Whisky vi provade, antalet röster som kvällens bästa whisky samt pris.

·        Bowmore 12Y                            0 röster                   399: -

·        Bowmore Enigma 12Y                6 röster                   375: - (100 cl)

·        Bowmore 16Y, cask strength     11 röster                   650:-

·        Bowmore 17Y                          33 röster                   575: -

·        Bowmore 25Y                          49 röster                 1299: -

·        Bowmore 30Y                            4 röster                 3000: -

 

Bowmore 12Y

Färg            Guldfärgad

Doft            Malttoner, röktoner, vanilj

Smak           Sötmatoner, rökighet

Eftersmak    Medellång med vissa röktoner och chokladtoner

 

Bowmore Enigma 12Y

Färg            Ljus bärnsten

Doft            Svaga röktoner

Smak           Sötma, nötig, oljig, röktoner

Eftersmak    Medellång med fattoner

 

Bowmore 16Y cask strength, 51,8% (100% bourbonfat)

Färg:           Guldfärgad

Doft            Röktoner, vanilj

Smak           Rökighet, vanilj

Eftersmak    medellång-lång med kryddiga fattoner, chokladtoner

 

Bowmore 17Y

Färg            Ljus bärnsten

Doft            Fruktighet, kryddig

Smak           Kryddtoner, rökighet, vanilj?, torr

Eftersmak    medellång med vanilj och vissa röktoner, chokladtoner

 

Bowmore 25Y

Färg            Bärnsten

Doft            Fruktig, fikontoner

Smak           Medelfylig-fyllig, nötig, fattoner, aning sötma

Eftersmak    Lång med fattoner och röktoner

 

Bowmore 30Y

Färg            Bärnsten

Doft            Sötmatoner, röktoner, fat

Smak           Medelfyllig, fattoner, fruktig, fikon

Eftersmak    Lång med fattoner

 

2006-04-03

Bernt Sjödin /Per Eriksson